Què és el PAFES?

Pla impulsat pel Govern de Catalunya (entre el Departament de Salut i la Secretaria General de l ‘Esport) que te com a objectiu millorar la salut mitjançant l’activitat física.

El PAFES inclou actuacions de:

  • Capacitació a professionals de salut i d’esport en consell i prescripció d’activitat física.
  • Facilitació d’entorns, mitjançant la identificació, creació i disseny de rutes saludables i recursos per realitzar activitat física a nivell local.

Es tracta de que les persones rebin una prescripció d’activitat física per part del seu professional de salut o esports, i de que trobin un entorn que faciliti la pràctica d’activitat física.

El PAFES és una línia estratègica del Departament de Salut i de la Secretaria General de l’Esport i s’inclou dins del Pla de salut i el Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), Pla nacional de promoció de l‘activitat física (PNPAF) així com en les iniciatives de l’àmbit sanitari del Pla integral de promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS).

El PAFES és una experiència pionera que va néixer al 2007 a partir d’experiències locals d’èxit. Ha estat reconeguda a l’estat espanyol amb el premi NAOS 2008.  En l’actualitat s’ha format a totes les àrees bàsiques de salut de Catalunya per tal que els professionals de salut aconsellin a les persones una vida activa, és a dir realitzar al menys 30 minuts d’activitat física moderada 5 dies per setmana (adults) o 60 minuts cada dia (infants i adolescents). També s’han format tècnics esportius a nivell municipal (públic i privat)  i més de 300 municipis s’han adherit.

El PAFES ha suposat:

– El impuls del treball conjunt entre professionals de salut i de l’esport per a la promoció de l’activitat física

– Més de 500.000 persones han estat aconsellades per la seva infermera i metge sobre l’activitat física

– Una xarxa de més 2.700 Km de rutes saludables identificades

– El impuls a la cel·lebració del Dia Mundial de l‘Activitat Física a Catalunya des de el 2010. Amb més de 200 mil persones participant al 2015

– Una davallada del sedentarisme del 2006 al 2013 d’un 15% segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 

 

El PAFES al Pla de Salut

 

 

 

 

Aquesta entrada es troba disponible també en: Castellà Anglès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *